PUDING JAGUNG
Tepung kastard - 1 tin
Jagung - 1 tin
Gula - 1 cawan
Santan - 3 tin ½ ukuran tin jagung
@ 1 biji kelapa
Mula-mula santan dan tepung kastard dicampurkan dan dikacau sehingga sebati. Kemudian masukkan gula ke dalam campuran santan dan tepung kastard tersebut dan gaulkan hingga sebati. Kemudian diletakkan di atas dapur dengan api yg kecil. Kacau sehingga berwarna kuning keemasan dan masukkan jagung. Kacau dalam 10 minit kemudian boleh diletakkan di dalam bekas dan disejukkan.
------------
selama hidup hampir 35 tahun ni, first time nk try masak ini ari. puding favorite aku sepanjang zaman tapi aku suka makan time panas2 kuar dari periuk. setiap kali mak buat kuih ni mmg ingat kat aku lah..hehe. bila puding dh sejuk, aku kureng sket nk makan. tak besh!! makan puding jagung panas lagi sedap, tak caya.. tryla.
thnx mom for ur recipe.
No comments:
Post a Comment