Monday, October 12, 2009

Open House @ home sweet home

alhamdulillah.. segala perancangan yg tk seberapa akhirnya jadi jugak. Rumah terbuka we all last saturday meriah dgn kehadiran ahli keluarga, rakan-rakan satu ofis, bf's (ehem..ehem.. sapa tu? i nyer bf tk dtg eh..hehe), all members yg suddenly jemput pun datang jgk. Teeeeeerrrrrrimmmmaa kaaaaaaasiiiiiiiihhhhhhhh!!! (ala-ala David Arumugam Alleycats).

Preparation
Day 1: Thursday - ptg tu lepas balik dari keje, kami (sarah, k.bib & me) sibuk membeli belah di NSK & Jusco Wangsa Maju (k.bib pun trpaksa buka puasa air je..huhu). Penuhla bonet & tmpt duduk blakang Dumblebee me. Barang-barang kering, settle dpt beli semuanya.

Day 2: Friday - kami (k.bib, suzie's & me) terus ke pasar malam Jelatek utk membeli barang2 basah pulak. Nasib baik la ada ayam & daging fresh kt situ. Sayur2 & buah2an pun ada jugak. Next time korang datang je la pasar malam kt sini. Dekat je dgn lrt station Jelatek (jln kaki dlm 5 minit). Macam-macam ada... yg penting rangka ayam goreng kegemaran me musti beli kt sini!! nyum..nyum..
Malam tu k.bib start memasak menu pertama - ayam dendeng. Angin satu badan je k.bib tgk me dh amik daging & bawang goreng yg dh siap tu..mmg sedap! i like onion!! (badan pun dah bau bawang da...) Sarah pun dh mula melenyek bahan-bahan utk bergedil dagingnya yg diberi nama 'abe wae ku saye...' Jgn ditanya mana dpt nama tu, special babe!! wakakak... Suzie's cute sibuk blender kacang & segala bahan utk menu - sambal kacang & rendang ayam portugis. Sambil2 tu i merebus ketupat nona segera - 60 bungkus. Then we all semua mengemas ruang tamu (kasi bersihkn segala sawang, susun atur meja, tv & pindahkan sofa kt dlm bilik k.bib, kasi ruang besar sket. (Sori bib..smpai tk bleh tdo dgn tenang sbb sofa tu kt sblah katil. ada org tido situ ka?? misteri.....mainan perasaan). hmm...nasib baik perabot tk byk, so bleh la letak sana sini. Zila sibuk dgn meja & sketing, susun warmer set ala-ala Dewan Perdana Felda gitu..huhu. Dalam jam 1am baru selesai semua dan masing2 tdo dgn kepenatan & berazam bangun jam 5.30pagi utk memulakan program masak2 aidilfitri..hehe.


These are few pictures taken before:
*transformasi rumahku syurgaku..huhu... walaupun kecil & comel, kami bahagia..



*Bergedil sblum digoreng & daging dendeng lazat!! nyum..nyum..



Day 3: Saturday 10 Oktober 2009.
Seawal jam 5.30 pagi k.bib dh bangun dan memulakan puding cocktail. Then sarah pun sibuk membentuk bergedil abe wae saye bulat2 & comel. Jam 6.30am i bangun terpisat2 mengantuk tk cukup tdo. Then suzie's pun bangun terus masak sambal kacang (sedap seh...ini first time dia masak, resipi ibu suzie's tersayang..hehe). Slps k.bib siapkn pudingnya, dapur clear.. so bolehla i start masak soto daging (i pun tk prnah masak soto, so..hentam sajala..hehe). Kelam kabut settlekan soto ni sbb sarah trpaksa balik Kuantan pagi tu - mintak restu ayahbonda katanya..huhu. Apa2 je la sarah, doa me smoga bahagia hingga jinjang pelamin, insyaAllah. Chaiyuk!! Tak lama tu, suzie's continue wit her rendang ayam portugisnya... perh! pedas...tapi lazat!. Dapur buruk we all kalau boleh jerit 'stop! stop! aku panas la.. nk rehat' mmg la patut dapur tu jerit. Sbb masak non-stop seh...hehe. Spt tahun sblumnya, i masak menu laksa sarawak, selagi perencah laksa tu ada... kena masak la. Laksa sarawak ala-ala versi johor..wakakak. Yg penting sambalnya tu..nasib baik menjadi lagi. Then i continue wit menu ke-3 me iaitu nasi beriyani ayam. mula2 plan nk masak nasi ikut resipi Jamie's Oliver (Naked Chef) tu.. tapi malas la. takut tk jadi, buat malu je. First trial nasi beriyani guna marjerin, alhamdulillah.. jadi jugak. Even ada bau hangit sket (sbb periuk yg tk serba guna, tapi boleh la.. asal ada periuknya). Sempat lari turun pi kedai buat acar darat..hehe. k.bib cadangkan menu ke-4 me: bihun goreng dimasak bila nasi briyani tu dh abis. so...i mandi & rileks menunggu tetamu yg hadir. Acara memotong kek coklat (special tempah @ D'saji catering), sempena belated b'day me & coming b'day zila on 13 Okt nnti.
Tetamu pertama, tiba awal sblum jam 12tghri anak sedara k.bib & rakannya. Then around 12 lebih mak itam, mak lang me & anak2nya. Meriahla..umah tu dgn celoteh mak itam tu..hehe. pastu abg k.bib frm Rawang, mmbr suzie's.... bla.. bla... ramai jgk la yg dtg. Sempat aku lari ke kedai, beli ayam then goreng, tambah ayam goreng siat & masak bihun goreng. Nearly 7pm keadaan kembali tenang & reda. Suzie's pun sibuk packing sedikit makanan nk bawak ke umah abgnya di Cheras. Esok ada open hse kt situ. Kesian k.sue.. dh la penat memasak & layan tetamu kt sini. Masing-masing kepenatan. Lps maghrib tu, kakak satu ofis zila datang. Then my bro's - Erin & shidah mai dari Rembau. Even kepenatan, sempatla diaorg melepak baring2 sblum diaorg pi tgk 'Papadom' kat Times Square. Dia ajak me, tapi tk laratla.. ingatkan erin penutup open hse kitaorg, tk lama dia balik saza's call kata dh smpai kt parking. Saza, suya, janet, adiknya & ibu tersayang datang. Nasib baik laksa sarawak, ketupat, smbal kacang, dendeng & rendang ada lagi sikit. Dapatlah diaorg merasa..huhu. Nearly 10 lebih diaorg balik ke Selayang. Alhamdulillah.. kami sangat2 bersyukur dgn kehadiran keluarga & rakan2 tersayang. Takde makanan yg terlebih pun.. ngam2 utk kami menghabiskan smuanya. Sempat kemas sket2 kt dapur & ruang tamu. Aku dh lepak giler.. tangan kiri tetiba rasa sakit, sampai ini ari la..rasa kebas n nyut..nyut. Sabarlah... letih sgt kot.

Few pictures taken on special day:
*hsemate (frm left: me, zila, k.bib & suzie) - Menu vogue d'bum yg sempat dimasak


*puding cocktail & sambal kacang


*bday cake lagi... nyumm..nyumm..

*ada gambar2 lain yg tk dpt upload dlm blogspot ni.. huhu

Di kesempatan ini, nk ucapkan ribuan terima kasih banyak2 kpd rakan-rakan serumahku yg tersayang (k.bib, suzie's, zila & sarah) akhirnya... kita berjaya buat open hse jugak tahun ni ala-ala vogue da bum!hehe.. tahun depan, panjang umur kami.. insyaAllah buat lagi.
sesiapa yg dpt menghadirkan diri & yg tk dpt hadir tu kami ucapkan terima kasih jugak. Rezeki yg ada dapatlah dikongsi bersama, perpaduan & ukhwah antara kita sesama rakan & keluarga juga kembali bertaut & kasih sayang berpanjangan...
See u next year!!!! yeeeeeeeehaaaaaaaaaaaaaa.... best!!!

4 comments:

xzNie said...

soto akak sedap ler..heheheh ;p

Anonymous said...

wah..bestnyerr....ruginyer tak dpt dtg....huhuhu

Anonymous said...

mmng besttt...seyyyy...penat x terkata hehehee!!!!

Damia H. said...

alo.. anonymous, sila beri id @ nama.. gua tk dpt cam la.. esp. my hosemte..huhu. nway, thnx for comment. penat...penat...tapi gereh!! huhu