Wednesday, July 30, 2008

Gelap Tapi Terang

Hari2 yang gelap kini kembali ceria...
sangat tension semlm dgn prangai 'Mem Besar' kt ofis ni, smuanya nk cepat , kelam kabut. letih aku dibuatnya... tak pasal2 aku menangis mengenangkan nasib diri di rantauan. penat2 perah otak prepare document, bos yg dpt nama.. huh! tkpela.. demi mencari rezeki yg halal, aku ikhlas. cuma bengang la, dlm satu masa disuruh buat itu ini, tk menang tangan beb! last2 aku dok tercongok kat ofis sorang2 smpai jam 11 mlm. letih betul...

*malam tadi isra' & mikraj = 27 Rejab 1429H. teringat k.izan pesan Qiamullail, sempat jugak tgh mlm td solat taubat, ishtiharah & hajat. bila angkat tangan nk solat tasbih telefon berbunyi... terus kensel nk buat..hehe..[teruknya aku!] isam call.. ajak dating!

tunggu bagai nak rak, sedih aku.. dh la kita ni penat, tension, nk berehat.. terpaksa tunggu dia pulak. jadi ke tk nk kuar, hmm.. dh setengah jam baru call balik. hampeh je.. nearly 1am kuar ronda2, itu pun dia dh panic sbb aku dh nangis... [bukan mintak simpati n manja2, tapi tk tau la ari ni aku mmg sensitip sangat]. Actually we're both r really busy with our life, but masing2 cuba untuk luangkan masa antara satu sama lain. Sesi luahan perasaan dgn apa yg brlaku hari semlm. He's loving person, even letih..dia sudi mendengar & menasihat. Membebel tu.. mmg la, he's good in P.R. hmm... harap2 bahagia berpanjangan la.

hmm...sakitnya kepala aku ni, nk balik awal n berehatla.. letih semlm tak hilang lagi. aduh...

Thursday, July 24, 2008

Kisah aku dan dia

sibukkah aku? hmm... mmg sibuk pun lately ni n kadang2 saja menyibukkan diri. betul kata nina, blog ni umpama diari tentang apa yg kita lakukan seharian. but i can't commit oneself to this blog almost everyday. watever it is, life must go on even its make us crazy!
~~~~~~~
biarkanlah saja diriku sendirian tanpamu..
biarkanlah aku merindu sekian lama
bukan maksud untuk membisu, sepi tanpa kata
terpisahnya kita kerana mengejar impian..
Mungkinkan bersama, dua jiwa ini
dalam mencari cinta sejati
Mungkinkah segala derita di jiwa
akan terubat kini.. [Anuar Zain]
~~~~~~
bila dgr lagu mendayu2 & lirik yg cukup menenangkan hati & perasaan ni, buat aku rilex (ceh! romantika di amor la plak). malas nk layan perasaan sangat, even hati ni terlalu ingin mendapatkan dia tapi.. aku mesti teruskan jugak dgn apa yg aku tetapkan dlm hati. Jangan call, no sms to him! that's it! tahap kesabaran pun ada hadnya. bila lelaki tk sedar diri ni, kena beri pengajaran sket. biar MJ rindu, biarkan.. biarkan. (tapi rindukah dia pada aku? perasan btul). even dia pun skrg dgn egonya, lantaklah! mcm bagus sgt! ada hati nk ada gfren smpai 3 @ 4 orang tapi tk reti nk beri komitmen atas tanggungjwb yg sedia ada. aku mmg cukup bengang dgn lelaki2 yg mcm ni. malas nk layan dia lagi, biarlah si luncai terjun dgn labu-labunya.. biarkan.. biarkan. aku doakan smoga Allah akan beri petunjuk pada MJ utk berubah ke arah yg lebih baik, amin.
~~~~~~~~~
i'm all out of love,
I'm so lost without you
I know you were right believing for so long
I 'm all out of love
what am I without you
I can't be too late to say that I was so wrong...[Air Supply]
~~~~~~~
whenever we had dating, this song will automatically played in the car. i really love this song n him too. wat special about isam? he's caring, responsible, gorgeous, sumtimes moody (made me piss-off him sumtimes), good advisor, smart, ambitious n romantic. its almost 2 months now n we already known each other, keep on story about our childhood & ourselves. i didn't put much hoping on him, but i'm happy n grateful dat i met my mr right again (after my xbfren spore). he likes domino, i'm crazy about chess. but we still have sumtin dat we could share together -- kaki makan!!! haha... we could drive all da way to Klang, just for seafood. anyway, we both trying our best to accomplished each other.

Itu Kamu

Segala yang ku pasti akan aku capai tuk mengambil hati mu
Melepasi angkasa cinta ku
Sesudah aku melafazkan kesemua yang diperlu
Ianya seperti suluhan yang terang

Segala yang kau ragui akan ku padam habis dari hati mu
Mengingkari dalaman akal mu
Takkan puasku, mengiringi semua tawa dan tangisanmu,
Anggun jiwamu, pelita yg terang

Hatiku mahumu
Rupamu
Masih masih masih masih…

Chorus)
Kau terindah
Masih ada
Yang tercantik
Itu Kamu

Tiada mengapa taupun sampai bila kerna cinta enggan kenal mengalah
Memanah masuk hatiku yang reti
Setelah kau nampak tetap ku masih menunjukkan erti hidupku
Yang mahu bersama kau buat selamanya…

[song by Estranged]

Quote of the day

"When one door closes another door opens; but we so often look so long and so regretfully upon the closed door, that we do not see the ones which open for us."

[Alexander Graham Bell]

Friday, July 18, 2008

Aku Punya Kamu

Saat kau tersenyum
Saat itu kau memberi
Saat ku rasa bahgia

hmm..
Selama ku tersenyum
Selama itu ku memberi
Selama yang kamu di sini

Namun ku bicara hanya pada
Bulan dan suria
Tak ku punya cara
Untuk menyatakan cinta

Dan kamu
Hanyalah satu
Ku mahu ada kamu saja
Bisaku menunggumu
Selamanya aku milikmu
Takkan pernah lelahku menunggu
Hingga aku punya kamu.. yea

Sesaat aku tiada
Saat itu yang ku rasa
Saat hidupku terlena

emm..
Selama yang kau ada
Selama itu ku rasa
Selama hidupku bahgia

Namun ku bicara hanya pada
Bulan dan suria
Tak ku punya cara
Untuk menyatakan cinta

Dan kamu
Hanyalah satu
Ku mahu ada kamu saja
Bisaku menunggumu
Selamanya aku milikmu
Takkan pernah lelahku menunggu
Hingga aku punya kamu

Selama yang pernah
Ku merasa belum ada rasa yang ku rasa ini
Fahamilah cinta ku lebih dari cinta
Tiada mungkin aku kan teruja
Andai bukan kamu yang dihadapanku
Bisaku buktikan pada kamu….

Yang kamu hanyalah satu
Dan tak pernah lelah ku menunggumu
Hingga aku punya kamu

[song by Faizal Tahir]

Meaningful..

LOVE ~ "u can break LOVE, but it won't die"

FORGIVENESS ~ "no matter what people done to me, i'll FORGIVE them"

LOVE and FORGIVENESS

How can these two words, love and forgiveness change your whole perspective on life? First, you must put your trust in something bigger than yourself. You may call it God, Spirit, Budda, whatever your faith is, trust that it has a bigger plan (could it be a lesson in forgiveness?) than your everyday troubles. What is the most important lesson you can learn while here on earth? Love and Forgiveness. But how do you get to the Love part if you have hatred in your heart? Forgive. It sounds so simple and yet it can be the most difficult thing that you can do in this lifetime.

You were wronged or someone betrayed you, how can you let that go? Forgive. Forgive and it will set your heart free. Here are some steps that can get you there. Feel your anger, feel your sadness, feel whatever it is you need to get all those emotions out, write it down and then throw it away. Give yourself a certain timeframe in which you will no longer continue to go on with those emotions. Now comes the hard part, trying to convince yourself that the other person deserves to be forgiven. Every time this hurt comes into your heart, say to yourself "I forgive "name" for what they have done". Every time you start to go over the scenario, and start to get angry or sad, instead replace it with "I forgive "name" for what they have done". You might not believe what you are saying at first. But sending that message out into the universe will eventually help break the chain of black energy that links you together with an invisible line of hate.

Hopefully it will hit you one day. You can let it go, the hate, the anger, the betrayal, how you were wronged and in a peaceful loving moment truly feel that forgiveness. The best possible way to break the chain of hate that connects you by an invisible link, is to stand and face this person and truly believing and feeling in your heart what you are about to say to them. "No matter what you have done to me, I forgive you" It is truly disarming, and can break that link that binds you. That's it! It may be a long and hard task to get to that one simple line.

What does it feel like? Once you have set each other free, your heart feels lighter, you have an overwhelming feeling of peace. You suddenly understand it all, the reason you are here, the lessons that you need to learn while on this earth plane. You will never be the same, because in every situation you can begin to feel compassion, humility and gratitude toward your fellow travelers here on earth. You can LOVE again. You are a radiant being moving forward in life.

Perihal Wanita..

Cantik itu penting tetapi tidak usah terlalu dipentingkan. Ada orang hingga tidak sanggup keluar dari rumah kerana merasakan dirinya tidak cantik. Bagi wanita kecantikan adalah syarat hidup sempurna, sebenarnya bagi lelaki wanita cantik bukan syarat kebahagiaan.

Lelaki yang mudah terpegun dengan kecantikan selalunya tidak setia. Apabila pasangannya mula kelihatan hodoh, dia mudah terkalih perasaan. Tika itu dia mungkin merasakan cintanya telah tawar dan hanya manis kembali tatkala melihat wanita-wanita cantik di sekelilingnya.

Tidak usah perangkap lelaki dengan kecantikan anda yang palsu. Ramai wanita menghiasi wajahnya terlalu hingga memangsakan ramai lelaki tetapi kemudian ditinggalkan setelah wajah sebenar terserlah. Sudah tentu anda tidak mampu bersolek tebal 24 jam. Tapi itulah yang anda lakukan tatkala di alam percintaan. Tiba-tiba suami anda terkejut melihat anda tidaklah secantik sewaktu di alam percintaan dahulu. Tanpa mekap wajah anda biasa saja.

Kajian saya mendapati segelintir lelaki rasa tertipu pada hari kedua perkahwinannya. Pada hari kedua dia sudah dapat melihat wajah sebenar isterinya, yang selama ini ditopengi mekap tebal ‘sepuluh inci’.

Kecantikan dan bercantik-cantik itu memang penting, tapi tak usah hingga menenggelamkan wajah anda yang sebenar. Anda tentu tidak mahu orang menggagumi anda hari ini dan esok melupakannya. Berhiaslah seadanya untuk mencerlahkan keserian wajah.

Wajah yang berseri lebih berkesan daripada wajah ‘buatan’ yang kelihatan cantik sangat. Wajah yang berseri cukup dengan mekap seadanya.

Kecantikan umpama kereta. Ketika baru dibeli, rekabentuk dan warnanya memukau. Barunya harum dan seronok dipandu. Semakin lama semakin hilang serinya. Jika harganya mahal orang masih terliur melihat reka bentuknya walaupun warnanya telah mula kedam dan berdebu. Lama-lama ia tidak dipedulikan lagi kerana model-model baru sentiasa keluar dan kecantikan model-model baru ini sentiasa mengatasi.

Orang yang dahulunya membeli kereta berkenaan kerana cantik kini mula berfikir untuk menukarkannya. Persoalan cantik tidak akan ada kesudahan. Yang betul, membeli untuk kegunaan dan kekal sayang meskipun sudah ketinggalan zaman.

Jika anda tidak cantik, tak usah bersusah hati sebab tidak semua lelaki mementingkan kecantikan wajah sebagai syarat berteman. Ada lelaki yang tidak kisah sama ada cantik atau tidak asalkan hatinya berkenan, bersumberkan keikhlasan, budi pekerti serta pegangan agama yang mantap.

Lelaki yang benar-benar impikan kebahagiaan lebih mementingkan keperibadian daripada kecantikan, apalagi kecantikan luaran yang sengaja dibina untuk memukau. Kerana dia tahu kecantikan itu tidak kekal. Evolusi usia akan mengubahnya. Kecintaan yang dipahatkan oleh tautan hati yang jujur lagi ikhlas menjamin kehidupan sejahtera hingga ke penyudah.

Sebaliknya, kecantikan yang terlalu diada-adakan, akan berakhir dengan pertingkahan apabila kecantikan sudah tidak dapat dipermodalkan. Tiada manusia boleh kekal cantik dan tiada manusia boleh kekal muda. Tiba masanya kecantikan akan hilang dan muda bertukar tua.

Jika anda merasakan kurang cantik, ketahuilah itu hanya persepsi anda sahaja. Ukuran cantik tidak pernah sama antara seorang dengan seorang yang lain. Lihatlah orang yang kita rasakan langsung tidak cantik, kadang-kadang jodohnya dengan orang handsome; hingga kita berkata dalam hati, ˜Buta ke dia?

Hiasi diri anda dengan keperibadian mulia, itu lebih utama untuk seorang wanita; hiasi juga wajah anda seadanya, sebab itu lumrahnya wanita. Usah terlalu merawat wajah nanti anda hilang identiti diri. Hargai diri kerana andalah satu-satunya; tiada duanya dan tiada tiganya. Hanya anda!

[Motivasi dari. Hm Tuah Iskandar]

Mutiara kata

“Berlarilah terus hingga ke garisan penamat, sebab perlumbaan yang tidak sampai ke garisan penamat tidak pernah selesai.”

“Biar pendiam tapi berisi, daripada bising menyusahkan orang; biar banyak ingatkan mati, daripada hidup bagaikan arang.”

“Pengetahuan adalah teman anda yang terbaik. Ia sentiasa mengikut anda ke mana pun anda pergi. Tatkala semua orang menolak anda, pengetahuan tetap membisikkan sesuatu yang berharga.”

“Jadilah orang cerdik supaya senang hidup tapi kalau dah terlalu senang selalu jadi tak cerdik.”

“Tupai kalau tak pernah jatuh ke tanah kira memang pandai, tapi bila jatuh itu tentu terlebih pandai.”

“Jika anda mengaku orang jadilah orang, jangan jadi orang-orang.”

“Usah mimpi menakluk bintang kalau bulan pun tak kelihatan.”

“Orang yang banyak duit selalunya tak bawa duit dalam poket tapi kadang-kadang orang yang tak bawa duit dalam poket sebab memang tak berduit.”

“Jika anda diperdaya orang, itu tandanya anda baik, sebab orang jahat tak akan pilih orang jahat untuk diperdayakan.”

“Belumlah seseorang itu layak digelar pendekar selagi dia belum berjuang.”

“Jangan takut terlambat. Yang paling bahaya adalah berhenti dan langsung tak bertindak.”

“Apa nak takut dengan madu, masuk ke perut jadi ubat; tapi takutilah lebah, kalau menyerang boleh padam.”

“Kaya bukan tiket hidup bahagia tapi kalau tak kaya kembarnya derita.”

“Paling indah hidup apabila kita mendapat semua yang kita inginkan, tapi paling tak indah bila dah dapat itulah punca masalah hidup kita.”

“Nak pandai belajarlah, tapi kalau nak memandai-mandai tak payah tunggu pandai.” –

”Sembahyang itu ketenangan. Ketenangan benihnya kepintaran, kepintaran itu jawapnya kecemerlangan. ”

“Manusia takut pada hantu tapi tak takut berperangai macam hantu.”

“Bukan semua yang menggembirakan hati kita baik untuk kita. Kadang-kadang yang menggembirakan itu tersembunyi derita. Dan bukan semua yang memualkan hati kita tidak baik untuk kita. Kadang-kadang di situlah letaknya bahagia.”

---------------------------------- DR. HM TUAH ISKANDAR al-Haj

Thursday, July 17, 2008

Marahkan siapa?

hmm..setiap kali rasa tak puas hati, bengangn, mesti perasaan MARAH menguasai diri (naik hantu, menengking, maki hamun). Ini ke sifat lelaki yang gentlemen? perempuan lain la.. memang dah ada sifat membebel << jgn tipu la kalau kata takde.
apa perasaan orang yg kena marah? bengang...(sudah semestinya), menyampah (memang patut pun..) sakit hati (org giler yg tkde perasaan je senyap) sedih (hanya Tuhan saja yg tahu..uhuk..uhuk).
tapi aku tetap bersabar.. ini baru kali ke-2, takpe.. cukup 3 kali... SELAMAT TINGGAL ROMEO!!! get lost!huhu... (garangnya..)
[Moral of the story: Jangan cepat marah, nanti cepat tua, gfren lari... padan muka!]

all about ANGER

Anger Management

The goal of anger management is to reduce both your emotional feelings and the physiological arousal that anger causes. You can't get rid of, or avoid, the things or the people that enrage you, nor can you change them, but you can learn to control your reactions.

Anger Management

The goal of anger management is to reduce both your emotional feelings and the physiological arousal that anger causes. You can't get rid of, or avoid, the things or the people that enrage you, nor can you change them, but you can learn to control your reactions.



Strategies To Keep Anger At Bay

Relaxation

Simple relaxation tools, such as deep breathing and relaxing imagery, can help calm down angry feelings. There are books and courses that can teach you relaxation techniques, and once you learn the techniques, you can call upon them in any situation. If you are involved in a relationship where both partners are hot-tempered, it might be a good idea for both of you to learn these techniques.

Some simple steps you can try:

Breathe deeply, from your diaphragm; breathing from your chest won't relax you. Picture your breath coming up from your "gut."

Slowly repeat a calm word or phrase such as "relax," "take it easy." Repeat it to yourself while breathing deeply.

Use imagery; visualize a relaxing experience, from either your memory or your imagination.

Nonstrenuous, slow yoga-like exercises can relax your muscles and make you feel much calmer.
Practice these techniques daily. Learn to use them automatically when you're in a tense situation.

Wednesday, July 16, 2008

Recent activities

Karnival Sukan Staf [10 - 25 May 2008]
Ntah mcm mana bro Rosli dpt tau me aktif kat Jb dulu (Xtreme Club Staf & Chess Club), so aku pun terjebak sama AJK Kecil Teknikal kt KL ni. Preparation mcm nk mampos! selisih faham tu biasala...heheh. Tapi alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Spirit of Semarak <<>P.Ramlee The Musical [June 2008]
suppose dat day i ada date dgn J, tapi suddenly dpt sms dr Janet pasal tiket free P.Ramlee The Musical. Apa... lagi! better i go n watch teater.. i like!heheh. Ajak my hsemate (mar), dressing kena ala2 jambu gitu sbb kat Istana Budaya, tak pasal2 kena halau kalau pakai tak senonoh. Sambil menunggu tiket malam tu, nmpak la orang2 yg dikenali sekitar malaya - Imran Ajmain, Mak Mah & Adlin, Datuk CT Nurhaliza & Dato' K, Datuk Sharifah Aini, Datuk Noraini (politician), Datin Tiara & hubby and YAMulia Sultan Perlis & Permaisuri (our recent Agong). Apa yg menarik pasal teater ni? hmm.. boleh la aku beri 3 bintang sebab props, dancers & musical arrangement. Ada jugak gangguan teknikal, tapi dpt diatasi dengan cepat. Musly Ramlee <>Rakaman "Konsert Fenomena" Anuar Zain & Ziana Zain
Seminggu selepas tengok teater muzikal P.Ramlee, Janet ajak pi tengok rakaman show Hari Raya Anuar Z & Ziana Z. sanggup aku naik lrt & komuter jmpa diaorg kat Angkasapuri. Yg paling poyo nya.. bila kami semua naik atas pentas duduk kat depan band & dpt tengok Anuar & Ziana lebih dekat..hehe. Gila glamour betul! kalau korang tk caya, tengok tv nanti masa Hari Raya bulan Oktober 2008 nanti - RTM. ada jugak masuk paper bulan lepas, tapi nasib baik muka me diselindung oleh badan anuar. if not........mampuih!!! Bak kata acik, jgn tak interprame... biar poyo sket!! hehe.

Bukan Diriku

Setelah kupahami
Ku bukan yang terbaik
Yang ada di hatimu

Tak dapat kusangsikan
Ternyata dirinyalah
Yang mengerti kamu
Bukanlah diriku

Kini maafkanlah aku
Bila ku menjadi bisu
Kepada dirimu

Bukan santunku terbungkam
Hanya hatiku berbatas
Tuk mengerti kamu
Maafkanlah aku

Walau kumasih mencintaimu
Kuharus meninggalkanmu
Kuharus melupakanmu
Meski hatiku menyayangimu
Nurani membutuhkanmu
Kuharus merelakanmu

Dan hanyalah dirimu
Yang mampu memahamiku
Yang dapat mengerti aku

Ternyata dirinyalah
Yang sanggup menyanjungmu
Yang lama menyentuhmu
Bukanlah diriku

[song by samson]

Tuesday, July 15, 2008

Kehadiran 2008...penuh makna!

Menginjak di awal tahun 2008; masih lagi meneruskan sisa-sisa hidupku dengan tenang, aman & semangat baru. Kehidupan yang lebih baik dan sempurna; mematangkan fikiran & penuh dengan kasih sayang yang aku pun tak tau bila kesudahannya. Sebagai manusia dan hamba Allah, aku sentiasa berserah kepada ALLAH dan redha dengan segala apa yang berlaku.
Kerjaya semakin sibuk, bos hantar me pegi 'misi selamatkan dunia' ke sarawak lagi..hehe. Seminggu marketing kat sana, naik muak makan seafood, manok & kek batik sarawak. I'm really happy of wat i'm doing for Uni & especially bantu rakan2 lain. Patrick always b there for me, bawak jalan2. Thanks bro! Keje2 mengarut yg aku tk prnah buat di JB: offer diri untuk join & hadir perhimpunan Maulud Nabi dan sambutan Hari Pekerja di stadium Putra Bukit Jalil tahun ni banyak memberi kesedaran & ukhwah antara satu sama lain. Setelah hampir 8 tahun aku bekerja, tanggal 15 Mei 2008 aku menerima Anugerah Khidmat Cemerlang. Alhamdulillah.. Rata2 bila jumpa kawan2 di PSM, Skudai ucapkan "tahniah! berbaloi dengan usaha ko selama ni akhirnya Uni beri pengiktirafan. Sepatutnya sejak 6 tahun dulu ko dapat anugerah tiap2 tahun". aku sengih je la.. bukannya berbangga tapi mereka2 sendiri sedia maklum, markah skt aku tiap2 tahun memang tk prnah below 88, mesti up nya! apa resipi hingga aku berjaya mendapat markah tinggi? keje mesti ikhlas, jujur, amanah, tekun, tidak merungut, kerjasama & hormat antara satu sama lain & yang penting: jangan bodek bos!! i'm happy to be myself, tak pernah hipokrit. Biar satu ofis tau aku ni brutal, tegas, sopan bertempat, berani dgn keputusan yg aku buat, setiap kerja yg dimulakan mesti diselesaikan dgn kadar segera << ini lah diri aku yg sebenarnya. Semoga dengan duit gaji (rezeki halal) yg aku dapat tiap2 bulan, berbaloi dengan usaha aku selama ni.
Kisah cinta yg penuh dramatis & kadang2 mengundang kontrovesi; especially wit Adnan Kamal -- kita tiada jodoh tapi dengan takdir Allah kita dipertemukan semula dengan suasana yg penuh emosi (huhu... syahdu). Semoga kasih sayang yg terbit kembali baru2 ni akan ke arah kehidupan yang lebih baik & demi kerana Allah, sanggup aku memimpinnya ke arah kebaikan dan menjadi hamba ALLAH yang saudara 'baru' seislam. Lain-lain love story; sakit ati kalau layan perangai lelaki yang tak sedar diri, dah la berkahwin tapi ada hajat nk gfren ramai (pantang atok nenek moyang aku!). Niat aku baik untuk beri kesedaran, nasihat tapi masih lagi dengan perangai buruk. kalau sekali, takpela.. kali kedua aku bleh sabar. Masuk kali ketiga, boleh BLAH! lantak kau la nak jadi apa, if nk tambah dosa banyak, jangan aku pun dapat tempiasnya.
Kasih sayang yang baru bermula (4 bulan yg lalu) dengan jejaka dari iraq - Esam Abd Rashid (thru internet u...hehe). Setelah mengenalinya lebih 3 bulan, barula masing2 beri number telefon. Dating 3 kali cukup membuatkan masing2 resah dan bila tak jumpa mesti gelisah n macam2 la mesej @ sms mengarut dapat. Sehingga hari lahirnya pada 24 Jun yang lepas, aku konpius tk tau nk belikan apa, ronda 360 darjah kat KLCC, last2 tiba di "ROOM" aku belikan 'domino' kegemarannya. "the sweetest present i had, is ur domino. Thanks dear". Esam ni aktiviti dia skrg dgn rakan2 senegara - main domino & football. Musim EURO 2008, memang betul2 mencabar sbb aku sibuk dgn kerja & malam dia sibuk tgk bola dgn kawan2. Kami tak ada masa dating, cuma sms & call je yg dpt mengeratkan kami. Dua hari lepas dia sejujur-jujurnya menerangkan & mengaku tentang dirinya yang sebenar. Tiada rahsia antara kami berdua. Hmm.. aku pulak dah kalut sebab Adnan Kamal seperti ingin kembali sedangkan aku dan esam? kalut di fikiran pulak..
[Munajat doa yang berpanjangan kepada Allah SWT semoga hati ini sabar & tenang selalu, perjalanan hidupku yang gembira, jodoh dengan lelaki yang sempurna & bertanggungjawab, dijauhi dari perbuatan dan dengki khianat manusia lain serta rezeki yang melimpah ruah. Amin..]

Monday, July 14, 2008

Kekasih Gelapku

Ku mencintaimu lebih dari apa pun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku

Kutahu kutakkan slalu ada untukmu
Disaat engkau merindukan diriku
Kutahu kutakkan bisa memberikanmu waktu
Yang panjang dalam hidupku

Yakinlah bahwa engkau adalah cintaku
Yang kucari selama ini
Dalam hidupku
Dan hanya padamu kuberikan sisa cintaku
Yang panjang dalam hidupku

Ku mencintaimu lebih dari apa pun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku

[song by UNGU]

I'm Yours

Well you done done me and you bet I felt it
I tried to be chill but you're so hot that I melted
I fell right through the cracks
and now I'm trying to get back
Before the cool done run out
I'll be giving it my bestest
Nothing's going to stop me but divine intervention
I reckon it's again my turn to win some or learn some

I won't hesitate no more, no more
It cannot wait, I'm yours

Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you're free
Look into your heart and you'll find love love love
Listen to the music of the moment people dance and sing
We're just one big family
And it's our God-forsaken right to be loved love loved love loved

So I won't hesitate no more, no more
It cannot wait I'm sure
There's no need to complicate
Our time is short
This is our fate, I'm yours

Scat

Well I've been spending way too long checking my tongue in the mirror
And bending over backwards just to try to see it clearer
My breath fogged up the glass
And so I drew a new face and laughed
I guess what I've been saying is there ain't no better reason
To rid yourself of vanity and just go with the seasons
It's what we aim to do
Our name is our virtue

But I won't hesitate no more, no more
It cannot wait I'm sure
There's no need to complicate
Our time is short
This is our fate, I'm yours

Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you're free
Look into your heart and you'll find that the sky is yours

There's no need to complicate
Cause our time is short
This is our fate, I'm yours

[song by JASON MRAZ]

To Love You More

Take me back in the arms i love
Need me like u did before
Touch me once again
And remember when
There was no one that u wanted more
Don't go u know u will break my heart
She won't love u like i will
I'm the one who'll stay
When she walks away
And u know i'll be standing here still
(chorus)
I'll be waiting for u
Here inside my heart
I'm the one who wants to love u more
U will see i can give u
Everything u need
Let me be the one to love u more..

See me as if u never knew
Hold me so u can't let go
Just believe in me
I will make u see
All the things that ur heart needs to know

*repeat chorus

And some way all the love that we had can be saved
Whatever it takes we'll find a way...

Tuesday, July 08, 2008

Andai ku tahu [UNGU]

andai ku tahu
kapan tiba ajalku
ku akan memohon
Tuhan tolong panjangkan umurku

andai ku tahu
kapan tiba masaku
ku akan memohon
Tuhan jangan Kau ambil nyawaku

chorus:
aku takut
akan semua dosa-dosaku
aku takut
dosa yang terus membayangiku

andai ku tahu
malaikatMu kan menjemputku
izinkan aku
mengucap kata taubat padaMu..

chorus

ampuni aku
dari segala dosa-dosaku
ampuni aku
menangis ku bertaubat padaMu

aku manusia
yang takut neraka.
namun aku juga
tak pantas di surga

andai ku tahu
kapan tiba ajalku
izinkan aku
mengucap kata taubat padaMu

What is LOVE?

Love is a shy smile,
a sweet hello,
a soft caress...

Love is two hands entwined,
a lingering kiss,
a swelling of the heart...

Love is undeniable,
unforgettable,
unimaginable,
and what every heart yearns for...

It Is You I Dream Of

A flower grows from beneath a blanket
Of fine and purest white
It reaches toward the sun for warmth,
For heat and for the light

My love for you grows stronger still,
Despite the surrounding cold
My heart is yours, bartered gone
For yours has it been sold

Its petals shine from morning dew
Its stem grows stiff and strong
It stands strong through the freezing cold
It stands the winter long

I long for you, for your soft touch
I miss the way you smile
The longer that we stay apart
The longer every mile

The flower stretches through the snow
It reaches toward the sun
And now without you the color is gone
The flower's petals, dun

But as we talk, and as we learn
The flower comes back to life
The snow now melts and goes away
As you take away my strife

Spring is here and growth abounds
As you and I are one
We are together, we are in love
The snow for now is done

I see the future, in dreams I have
Of our life, long and true
I see the times where all I need
Are comforting words from you

I see the times when winter comes
As winter tends to do
But we still love, and we still live
And I do still love you

And so we live, with children ours
And a life of much to see
With love we live, to live we love
Happy together are we

I see the flower, older now,
But still strong with fresh new leaves
I see it growing, tall and strong
Reaching to the eaves

We are now old, as years have passed
But old together are we
And strong our love still today
As strong as it can be..

Its been a while...

Its been a while i didn't type anything here.. bukannya lari dari kenyataan, bukannya berjauh hati, membawa diri.. hanya perlukan masa untuk bangkit berdiri teguh di alam realiti.

Stories of Year 2007
Sweet memories more than bad things happen to me. Alhamdulillah.. kehidupan bermula di sini.. (end of August 2006 moved to KL - seronoknya!!! tapi membosankan...huhu. Nak tau kenapa? sebab mostly every month masa tinggal kat Skudai dulu, aku slalu turun KL [shopping, jmpa kawan2]. Sekarang ni.. for sure la better stay at home. Rumah pun dekat dgn KLCC, Ampang Park. Naik muak naik lrt ulang alik. Tempat keje pun dekat, kalau jalan kaki cuma 7 minit. Selalu jugak menghabiskan masa kat gym & jog di Titiwangsa dgn Azroel & Atiey.
Hsemate semua ok, kepala pun boleh layan.. 5 orang serumah masih lagi membingitkan. Apartment aras 2, dh cukup mengah naik tangga (bawah blok me kedai runcit & internet cafe, mmg best!). Aku hias rumah tu dgn banyak menda (mostly IKEA design ler..hehe). Bilik tidur yg lebih selesa n katil yg cukup besar utk aku bergolek2..hahaha. Yg penting - wardrobe beb! mesti ada 3 buah utk membezakan baju2 kurung, social occasions & t-shirts. Mana bleh campur, mesti aku kelam kabut nk cari. Meja solek yg cukup besar n puas ati la kalau nk berangan..hehe.
Love stories me hebat! di kala aku kesepian, ramai lelaki yg datang dalam hidup [E.J (PTD), Adnan Kamal (Lawyer), Mike (Insurance), Simo (Morroco), J (WST)]. Wat really special about them? Masing-masing ada prangai baik hati, humor, kadang2 tu sengal jugak, sentiasa ada bila diperlukan, caring & loving. Tapi aku kekal baik hingga hari ni cuma dgn Mike & J je, mungkin sebab both of us ada chemistry & kekuatan diri yg kami masing2 perlukan antara satu sama lain. Adatla pasang surut kisah percintaan ni. Tapi aku percaya .. andai ada jodoh, insyaAllah.. tak ke mana.
Since i've been here in KL, i'm busy wit marketing & admin. Outstation satu malaya..huhu. Akhirnya satu Malaysia ni aku dh takluk! First time jelajah negeri Sarawak : Kuching, Serian, Sri Aman, Sarikei, Miri & Sibu. Negeri di bawah bayu: Kota Kinabalu & Sandakan. "Jalan-jalan cari makan!" banyak pengalaman berjumpa dengan orang2 sana [patrick - thnx bawak i ronda2]. Culture yg berbeza & of course la ada few dishes yg aku mmg tk bleh nk makan. Ada seronoknya juga sbb banyak makan seafood..hehe, Even keje yang bertambah, alhamdulillah.. lebih banyak mendamaikan hati & perasaan.
Life in KL: lepak dgn rakan2 seangkatan zaman di Uni (1994-1997), selalu jugak hang out (Qba) wit Nina & Lela. Sumtimes join Suya (nina sista) & Janet. If i'm with mike, slalu lepak kat HRC. Kalau dgn J - karaoke la tmpt kami bergaduh suara..hehe (mcm katak kembung bunyi ada la..!).

Anyway, i'm still alive.. even jauh dari family, aku akan sentiasa call & sms mommy & adik beradik. If dad sakit, mesti amik cuti 1 minggu (itu janji bos kat aku). Benar-benar bersyukur dengan kehidupan yang lebih baik, mendamaikan & menggembirakan.. alhamdulillah.