- Asam dan jeruk bukanlah makanan segar. Banyak khasiatnya yang telah terhakis semasa proses penghasilannya yang panjang
- Oleh itu, khasiat yang biasanya terdapat dalam buah-buahan secara semulajadi seperti vitamin C TIADA di dalam asam dan jeruk
- Ia mengandungi kandungan garam dan gula yang tinggi
- Pengawet yang digunakan amat berbahaya kepada kesihatan
- Pengawet seperti asid benzoik boleh memberi kesan kepada hati dan buah pinggang
- Dalam sesetengah keadaan, pengilang menggunakan pengawet berbahaya. Contohnya jeruk dari Thailand menggunakan formalin (pengawet untuk mayat) supaya jeruk tahan lama
- Pewarna yang digunakan boleh mengakibatkan alahan
- Jika pewarnanya terlalu kuat, boleh mengakibatkan kerengsaan pada perut dan kulit
- Namun, ramai mendakwa asam dan jeruk boleh menghilangkan pening dan mual dalam perjalanan dan mengatasi mabuk hamil
- Asam dan jeruk yang diambil berlebihan semasa mengandungi ditakuti akan menjejaskan kesihatan diri dan kandungan
Talk openly about your feelings.. take times to show that you care.. treasure each and every moment.. because to find true love is rare...
Thursday, January 10, 2013
INFO: Bahaya asam dan jeruk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment