Bahan-bahan:
- 500gm daging lembu/kambing ~ bersihkan dan potong kiub
- 2 biji bawang besar ~ potong dadu
- 5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
- 2 sudu pes bawang - resepi di bawah
- 1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
- 2 biji kentang ~ belah 4
- 2 helai daun bay
- 2 sudu tepung gandum - hana letak 1 sudu makan je
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- Garam dan gula
- Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
- Minyak untuk menumis
- Air secukupnya.
- Panaskan minyak didalam periuk tekanan(pressure cooker) atau periuk yg sesuai. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.
- Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
- Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1 1/2 hingga 2 jam(kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama 20 minit).
- Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau sehingga sayuran empuk/lembut.
- Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
No comments:
Post a Comment